Як залишити свої рослини на кілька тижнів?

Перед від'їздом зберіть всі рослини в одному місці, наприклад, у ванній кімнаті. Помийте їх під душем і поставте у ванну, наповнену водою на ширину долоні. Таким чином, рослини зможуть самі забезпечувати себе водою протягом декількох днів. Але це спрацює тільки в тому випадку, якщо ванна щільно закупорена. Якщо хочете бути впевненим, що зливна пробка не пропустить воду, попередньо на дно ванни покладіть поліетиленову плівку. Щоб домогтися максимальної вологості, рослини потрібно ставити щільно один біля одного. Не забувайте про те, що кожному, навіть самій тіньовитривалій рослині необхідно природне сонячне освітлення, чого не може забезпечити ванна кімната без вікна. Іноді просто достатньо буде залишити відкритими двері.

Ще одна можливість зберегти вологість квітів під час відпустки: наповнити пластикову пляшку водою, закрити її кришкою, в якій голкою пророблені маленькі дірочки. Пляшку встромляють в горщик шийкою вниз так, щоб кришка перебувала близько до коренів. Таким чином, рослини будуть харчуватися водою до двох тижнів. Головне, звернути увагу на розмір пляшки. Для балконного ящика з квітами довжиною в один метр досить буде розмістити з боків пляшки ємністю 500-750 мл. Такий простий і часто пропонований спосіб поливу підходить для рослин у великих горщиках. Деякі садівники вважають його не завжди ефективним, так як вода може швидко перейти з пляшки в субстрат, через що він буде дуже мокрим. Якщо ж вода йде з пляшки швидко, проверніть її в землі, таким чином, отвори трохи заб'ються, і вода буде йти повільніше. Такий спосіб поливу скоріше підійде вологолюбним рослинам, у яких субстрат і в спекотні дні повинен бути злегка мокрим. Що стосується інших видів рослин, то може виникнути небезпека загнивання коренів.

Змайструєте найпростіший пристрій для поливу. Для цього Вам знадобиться будь-яка ємність з водою, розташована трохи вище горщиків з квітами, а також товсті вовняні нитки, за допомогою яких вода буде надходити в субстрат без якоїсь загрози перезволоження або пересихання. Товщина ниток залежить від того, скільки води необхідно тій чи іншій рослині. Отже, розташуйте горщики з квітами навколо ємності з водою. Один кінець кожної нитки занурюють у воду і фіксують його, а інший закріплюють у кожному горщику з квітами. Тривалість зволоження таким способом складає до двох тижнів. При аномальній спеці нитки можуть швидко висихати, в результаті чого подача води в горщики з квітами припинитися. Тому випробуйте свою конструкцію за кілька днів до від'їзду, щоб переконатися в її ефективності.

Ще один спосіб: кошик для білизни викласти всередині мокрими рушниками і поставити рослини. Таким чином балконні, кімнатні рослини і трави зможуть зберегти вологість протягом тижня.

Зберегти вологість грунту в горщику можна і за допомогою вологого моху, яким вкривають верхній шар грунту. Мох - це хороший накопичувач вологи, яку він поступово передає рослині.

Рослини в глиняних горщиках можна закопати разом з горщиками в землю. Під час Вашої відсутності вони будуть поглинати вологу з грунту.

У всякому разі, перед від'їздом всі рослини необхідно прибрати з сонця, рясно полити і обприскати. Не варто вносити добрива безпосередньо перед від'їздом, тому що, коли жарко, рослини споживають більше води, внаслідок чого в листя потрапляє багато солі. Це непогано, якщо рослини постійно поливати, але коли такої можливості не буде, рослини не зможуть збагатитися поживними речовинами, що може призвести до незначного опіку листя.

Незадовго до від'їзду проведіть обрізку Ваших рослин: зріжте квітки і бутони у квітучих рослин, щоб знизити потребу у воді. Все одно під час відсутності Ви не зможете милуватися їх красою, а рослина до Вашого приїзду зможе утворити нові бутони.

Якщо, незважаючи на всі вжиті зусилля, рослина все ж не отримала необхідної кількості води і засохла під час Вашої відсутності, часто досить буде видалити зів'яле листя і потримати горщик в ємності з водою до тих пір, поки не перестануть з'являтися повітряні бульбашки. Потім реанімовану рослину слід поставити в затінок. Через кілька днів вона знову буде випромінювати життєву силу і енергію.